Scrisoare de la Tom Lantos, Membru al Congresului SUA, 25 februarie 1997

„Susţin cu putere includerea României în grupul de ţări invitate să adere la NATO, în momentul în care invitaţiile vor fi lansate, în urma Summit-ului de la Madrid din vara acestui an.”

CONGRESUL STATELOR UNITE
CAMERA REPREZENTANŢILOR
WASHINGTON, D.C. 20515
25 februarie 1997

 

Excelenţei Sale Domnului Emil Constantinescu
Preşedintele României
Bucureşti

 

Stimate Domnule Preşedinte,

 

Aş dori să reiterez gratitudinea mea profundă pentru ospitalitatea pe care ne-aţi arătat-o în timpul recentei noastre vizite în România. Soţia mea, Annette, şi eu am fost încântaţi să o cunoaştem pe fiica dumneavoastră şi suntem recunoscători pentru căldura pe care ne-aţi arătat-o.

După cum am discutat în timpul întâlnirii noastre, susţin cu putere includerea României în grupul de ţări invitate să adere la NATO, în momentul în care invitaţiile vor fi lansate, în urma Summit-ului de la Madrid din vara acestui an. Aş dori să vă informez în legătură cu întâlnirile pe care le-am avut de când ne-am văzut ultima dată, prin care am promovat admiterea României la NATO.

 

În conversaţii private şi în cuvântări publice la Comitetul de Relaţii Internaţionale al Camerei Reprezentanţilor, acum aproximativ trei săptămâni, i-am solicitat noului Secretar de Stat, Madeleine Albright, să susţină admiterea României în NATO. În conversaţii private şi în discuţii publice, la Bruxelles, cu Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Robert Hunter, am adoptat aceeaşi poziţie şi i-am solicitat sprijinul.

 

Recent m-am întors dintr-o delegaţie a Congresului care s-a întâlnit cu o serie de lideri europeni. În timpul întâlnirilor noastre, am solicitat din nou ca România să fie invitată să adere la NATO în această vară. Printre persoanele cu care am avut această discuţie în Regatul Unit au fost Dl Michael Heseltine, Vice Prim-Ministru; Sir Nicholas Bonsor, Ministru de Stat la Ministerul Afacerilor Externe, şi Dl Michael Portillo, Ministru al Apărării. În Germania am făcut un demers similar pe lângă Cancelarul Helmut Köhl şi Ministrul de Externe, Klaus Kinkel.

 

Vineri 21 februarie am avut o cuvântare de deschidere la o conferinţă despre relaţiile Statele Unite-Europa la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Bruxelles. Am inclus o listă cu participanţii la acea conferinţă, care cuprinde pe Lamberto Dini, Ministrul de Externe al Italiei, Wlodzimierz Cimoszewicz, Prim-Ministru al Poloniei, precum şi o serie de lideri guvernamentali, parlamentari şi oameni de afaceri americani şi europeni. În cuvântul meu de deschidere am solicitate din nou, cu toată puterea, includerea României în primul grup de naţiuni invitate să adere la NATO.

 

În întâlniri cu oficiali ai Uniunii Europene am solicitat, de asemenea, începerea promptă a procesului de admitere a României la Uniunea Europeană. Persoanele cu care ne-am întâlnit i-au inclus pe Preşedintele Comisiei Europene a UE, Dl Jaques Santer, şi pe principalii săi asociaţi. Am adus aceleaşi argumente la întâlnirile cu o delegaţie specială a Parlamentului UE.

 

Am dorit să vă informez în legătură cu aceste conversaţii pe care le-am avut recent. După cum v-am spus în timpul întâlnirii noastre de la Bucureşti, nu numai că sunt convins că România ar trebui să fie invitată să adere la NATO odată cu lansarea primelor invitaţii, dar fac presiuni active şi agresive pentru o evaluare favorabilă de către toţi cei implicaţi în această decizie.

 

Vă rog să acceptaţi urările mele de bine,

 

Cu cordialitate,

 

Tom Lantos,

Membru al Congresului

Scrisoare de la Tom Lantos, Membru al Congresului SUA, 25 februarie 1997

Scrisoare de la Tom Lantos, Membru al Congresului SUA, 25 februarie 1997

Scrisoare de la Tom Lantos, Membru al Congresului SUA, 25 februarie 1997

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *