Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 24 iulie 1999

Excelenţei Sale
Emil Constantinescu,
Preşedintele României

 

Domnule Preşedinte Constantinescu,

 

Săptămâna viitoare, sub auspiciile Uniunii Europene, ne vom întâlni la Sarajevo, pentru a lansa Pactul de Stabilitate într-un mod foarte vizibil şi simbolic. Sunt nerăbdător să mă alătur dumneavoastră şi celorlalţi membri, în efortul ambiţios de a promova stabilitatea, democraţia, drepturile omului şi prosperitatea economică în regiune. Doresc să vă împărtăşesc câteva gânduri despre această întâlnire.

 

Summit-ul Pactului de Stabilitate oferă o importantă oportunitate de a promova o viziune pentru Europa de Sud-Est, bazată pe cooperare şi democraţie, mai degrabă decât pe naţionalism şi conflicte etnice. La acest Summit, sper că dumneavoastră şi vecinii dumneavoastră veţi contura planuri de cooperare pentru promovarea acestui ţel. Pe lângă chestiunile privind infrastructura, vă încurajez să avansaţi propuneri pentru realizarea creşterii pe termen lung, a stabilităţii, precum şi pentru promovarea reformei economice, democratizării şi securităţii regionale. Sper ca, în cadrul întâlnirilor pregătitoare care vor avea loc la Sarajevo în acest sfârşit de săptămână, reprezentanţii ţării dumneavoastră vor depune toate eforturile pentru a ajuta la definitivarea unor astfel de planuri, care să fie prezentate la Summit. Aceste pregătiri vor asigura o bună comunicare între toţi participanţii şi ne vor permite să cădem de acord asupra căii de urmat în realizarea acestei viziuni.

 

Lucrez împreună cu partenerii din Uniunea Europeană şi ceilalţi colegi pentru a susţine integrarea ţării dumneavoastră în sistemul global de comerţ şi eforturile dumneavoastră de a crea un climat de afaceri care să atragă investiţii străine de nivel înalt, care sunt esenţiale pentru o creştere susţinută. Sunt, de asemenea, convins că finanţarea reconstrucţiei şi dezvoltării trebuie să se bazeze pe principiile transparenţei şi integrităţii, pe o competiţie deschisă şi loială, care să poată facilita participarea firmelor din Europa de Sud-Est.

 

Toţi liderii din regiune au fost invitaţi la Sarajevo, cu excepţia unuia: Slobodan Miloşevici. Este important ca Summit-ul să demonstreze izolarea Serbiei sub conducerea lui Miloşevici, oferind, în acelaşi timp, perspectiva unei reintegrări rapide de îndată ce el va fi înlăturat. Este crucial să transmitem mesajul că reforma politică de la Belgrad va crea un fundament şi mai solid pentru stabilitatea întregii regiuni. Salut oportunitatea de a lucra împreună cu ţara dumneavoastră şi cu alte tinere democraţii, care au multe lecţii valoroase de împărtăşit, în promovarea unei schimbări democratice în Serbia.

 

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră din 20 iulie. Apreciez în mod deosebit eforturile pe care le-aţi făcut până acum în calitatea de preşedinte în exerciţiu al Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, pentru coordonarea eforturilor ţărilor membre în pregătirea Summit-ului de la Sarajevo. Urmărim cu interes propunerile dumneavoastră privind folosirea sprijinului public pentru investiţii private care să stimuleze fluxurile de capital necesar.

 

Aştept cu nerăbdare să vă întâlnesc săptămâna viitoare la Sarajevo. Putem face din acest Summit un moment istoric prin evidenţierea speranţelor noastre privind viitorul regiunii, al popoarelor sale şi al liderilor săi democratici.

 

Cu sinceritate,

Bill Clinton

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 24 iulie 1999

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 24 iulie 1999

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 24 iulie 1999

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *