Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 16 martie 1999

„Susţin cu fermitate reforma democratică şi statul de drept în România. Ori de câte ori aceste principii sunt atacate, sunt mandru să-mi declar solidaritatea cu dumneavoastră.”

 

CASA ALBĂ
WASHINGTON

Excelenţei Sale
Emil Constantinescu
Preşedintele României
Bucureşti

 

Stimate Domnule Preşedinte,

 

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră. Susţin cu fermitate reforma democratică şi statul de drept în România. Ori de câte ori aceste principii sunt atacate, sunt mandru să-mi declar solidaritatea cu dumneavoastră şi prim-ministrul Vasile.

După cum sugerează scrisoarea dumneavoastră, România se confruntă cu o serie de provocări îngrijorătoare. Susţin pe deplin eforturile dumneavoastră de a accelera reforma şi de a ajunge la acorduri cu FMI şi Banca Mondială. Puternica dumneavoastră activitate de conducere şi angajamentul personal sunt esenţiale în crearea unui consens pentru reformă în România şi pentru întemeierea unei baze pentru creştere economică şi prosperitate. În acest sens, sunt încurajat de progresele pe care le-aţi făcut în reformele fiscale cheie în ultimele câteva luni.

Progresul şi reforma structurală sunt la fel de urgente. Ştiu că oficialităţile dumneavoastră colaborează strâns cu Banca Mondială pentru restructurarea grabnică a Bancorex, în perspectiva unei privatizări care va avea loc curând. Aştept cu interes implementarea angajamentului guvernului dumneavoastră cu privire la închiderea întreprinderilor cu pierderi şi privatizarea celor încă viabile. Dacă aceste reforme vor reuşi, veţi obţine încrederea investitorilor interni şi externi.

De asemenea, consider valoroase comentariile dumneavoastră cu privire la politica NATO a Uşilor Deschise. Vreau să vă asigur că rămân angajat unui rezultat la Summitul NATO care va spune explicit că cei mai noi membri ai Alianţei nu vor fi cei din urmă. Mai mult decât atât, doresc ca acest summit să ofere României şi altor aspiranţi NATO o hartă clară şi un set de programe practice, care să le permită să devină cei mai puternici candidaţi pentru calitatea de membru. Aşteptăm sprijinul dumneavoastră în a face acest lucru să funcţioneze şi în a explica abordarea noastră de perspectivă poporului român.

În acelaşi timp, salutăm rolul conducător al României în Europa de Sud-Est. În particular, salutăm sprijinul dumneavoastră continuu pentru Kosovo, aşa cum s-a demonstrat în scrisoarea dumneavoastră comună cu preşedintele Stoianov al Bulgariei din 22 februarie.

Aştept cu interes să vă întâlnesc la summitul din aprilie şi vă transmit urările mele de bine şi salutări prieteneşti dumneavoastră şi poporului român.

Cu sinceritate,

Bill Clinton

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintale SUA, 16 martie 1999

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintale SUA, 16 martie 1999

Scrisoare de la Bill Clinton, Preşedintele SUA, 16 martie 1999

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *