În septembrie 1990, la Vladivostok, într-un discurs susținut la conferința „The Asia-Pacific Countries: Dialogue, Peace, Cooperation”, Eduard Șevarnadze prezenta un proiect de anvergură: “Great Silk Road”.  Ultimul ministru de Externe al Uniunii Sovietice, arhitect al sfârșitului Războiului Rece, devenit apoi preşedinte al Georgiei, a continuat să gândească global şi în noua configuraţie politică internaţională.

În acelaşi timp, după prăbușirea imperiului sovietic și apariția statelor democratice în Europa Centrală, a statelor independente în sudul fostei URSS și Caucaz, experții Uniunii Europene au iniţiat un proiect care să dezvolte transportul între Europa Centrală şi Asia Centrală – TRACECA – cu o componentă a conexiunilor dintre Occident şi Extremul Orient.

În 2013, China lansa propriul său proiect „Belt and Road Initiative”. Pentru realizarea acestei iniţiative, China a dezvoltat cooperarea cu ţările Europei Centrale şi de Est în cadrul proiectului „16 + 1”.

În anii ’90, Emil Constantinescu a folosit cu tenacitate toate întâlnirile cu liderii occidentali, din Europa Centrală, Balcani, Asia Centrală, Caucaz şi Extremul Orient pentru a pleda în favoarea unui Drum al Mătăsii din mileniul trei care să treacă prin România şi pentru a susţine proiectul coridorului de transport Europa Centrală – Asia Centrală (TRACECA). Demersurile lui Emil Constantinescu pentru renașterea “Drumului Mătăsii” și includerea României în acest proiect au continuat și după încheierea mandatului de președinte, la reuniunile Institutului East-West, la Summit-urile Eurasia de la Istanbul, la Forumurile Internaţionale de la Baku, la conferinţele Clubului de la Madrid sau ale Academiei Mondiale de Artă și Știință la Alma-Ata.

Acum 20 de ani, când Emil Constantinescu și Eduard Șevarnadze vorbeau la Palatul Cotroceni despre renașterea “Drumului Mătăsii”, despre călătoriile lui Ibn Battuta prin Levant, Emil Constantinescu susținea că noul Drum al Mătăsii trebuie să fie mai mult decât un proiect de transport de mărfuri sau energie din Asia Centrală și Caucaz spre Europa sau China: un proiect cultural care să stimuleze cunoaşterea şi încrederea reciprocă.

textul integral aici ==>

Renașterea Drumului Mătăsii

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *