Interviu cu preşedintele Emil Constantinescu

„România, Europa şi lumea occidentală s-au schimbat semnificativ în ultimele decenii, cunoscând o perioadă de decadenţă”, afirmă fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. Fostul şef al statului a fost prezent astăzi la Târgul de Carte Gaudeamus – Carte de Învăţătură, unde a stat de vorbă cu reporterul RRA, Mihaela Helmis.

Emil Constantinescu: Am sosit pentru prezentarea unei cărţi, al cărei titlu este „Preţul demnităţii. O istorie altfel”, scrisă de Laura Ganea şi în care apar şi eu şi sunt o parte a acestei poveşti.

Reporter: La aproape 20 de ani după, nu?

Emil Constantinescu: Da. Sigur, a fost aleasă această zi de lansare a cărţii, pentru că este vorba în principal de mandatul meu prezidenţial, dar şi ce a fost înainte şi după, pentru că este o istorie altfel a României. Şi a fost aleasă această zi pentru că peste câteva ore se împlinesc 20 de ani de când am câştigat alegerile prezidenţiale.

Reporter: Dar gândidu-vă la felul în care au trecut aceşti 20 de ani pentru dumneavoastră, pentru cultura română, pentru cartea românească în general, pentru ceea ce poate să fie acest loc de întâlnire admirabilă, cum s-au schimbat lucrurile?

Emil Constantinescu: Pentru mine nu s-au schimbat prea mult, pentru că eu am fost dintotdeauna, m-am născut în mijlocul cărţilor. De când eram copil, am locuit şi am dormit într-o bibliotecă, am rămas înconjurat de cărţi şi sunt în fiecare toamnă unul dintre participanţii la acest minunat târg de carte şi de fiecare dată mă bucur că iubitorii de carte sunt prezenţi aici. Chiar dacă unii cumpără mai multe cărţi sau mai puţine cărţi, sunt aici şi asta arată că încă există un viitor pentru carte.

Reporter: Despre asta nu cred că trebuie să ne îndoim, dar lumea în care trăim cum s-a schimbat de acum 20 de ani? Ce simţiţi?

Emil Constantinescu: Lumea se schimbă. În general, în ultimii 20 de ani, nu vorbim numai de România, Europa şi lumea, ceea ce numim civilizaţie occidentală a intrat într-o perioadă de decandenţă şi sper ca după ce… Există un nivel de la care se poate coborî şi sper că vor exista forţe pentru o reconstrucţie, dar această reconstrucţie nu se va produce dacă nu va pleca de la elitele intelectuale. Pentru că una din marile confuzii ale ultimilor ani a fost confundarea democraţiei cu mistificarea.

Reporter: Ne aşteptăm aşadar la atingerea unei mase critice, negativ vorbind, pentru a putea face un salt.

Emil Constantinescu: Se pare că în anul ăsta aproape s-a atins. A fost ţelul meu… Îmi amintesc, când am fost invitat prima oară la o faimoasă universitate americană să ţin o conferinţă, în ’91, am propus reconstrucţia elitelor intelectuale, decimate de regimul comunist. Nu au fost prea fericiţi, pentru că în America exista acel „politically correct”. Nu se vorbea de elite, dar erau respectate. Între timp, societatea occidentală a ajuns în mod ciudat să nu-şi mai respecte elitele intelectuale şi ultimele semnale pe care le primim sunt destul de proaste, pentru că democraţia are nevoie de cetăţeni cu spirit critic şi care să nu poată să fie manipulaţi.

Interviul realizat de Mihaela Helmis

Trascrierea: Agenţia de presă RADOR

publicat de Radio România, sursa: politicaromaneasca.ro, 18 noiembrie 2016

Interviu cu preşedintele Emil Constantinescu

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *