Emil Constantinescu

„Poziţia mea la această lansare de carte este complet nouă pentru mine. Am participat la multe lansări de carte de-a lungul vieţii mele, fie în postura de vorbitor, fie în postură de autor. Pentru prima dată particip ca unul din personajele acestei cărţi. Cartea intitulată „Prețul demnității. O istorie altfel” încearcă şi o proiecţie nouă asupra istoriei recente a României. Laura Ganea începe cu o mică amintire asupra soartei şefilor de stat din ultimul secol al României şi concluzia este tristă: „Cei mai mulţi au fost omorâţi sau exilaţi”. Nu este prea încurajator să devii şef de stat în România şi, mai ales, asta dă o altă notă acestui eveniment: să fii de faţă la lansarea unei cărți în care se scrie oarecum bine despre tine, comentată oarecum pozitiv de cei din jur. Mulţumesc în primul rând autoarei care are un talent deosebit. Cartea arată ca un thriller politic. Este un thriller cu 634 de personaje reale, cu nume şi prenume, cu funcţie şi toate afirmaţiile sunt sprijinite de dovezi, astfel încât această percepţie a  unei istorii altfel a României apare justificată.

Se  împlinesc 20 de ani, peste câteva ore sunt fix 20 de ani, de când au fost anunţate rezultatele alegerilor din 1996,  când 7 milioane şi jumătate de oameni mi-au acordat încredere. Această încredere niciodată nu ar fi putut fi transformată în fapte, dacă nu ar fi existat cei care m-au ajutat să devin preşedinte: Solidaritatea Universitară, Alianţa Civică, partidele istorice care au făcut parte din Convenţia Democratică, cei care au urmărit ca voturile ca să fie numărate corect. Au fost singurele alegeri care nu au fost contestate de nimeni și a fost o campanie, poate unică în lume, în care toţi au lucrat din conştiinţă, din plăcere. Mulţi care terminaseră Facultatea de Ştiinţe Politice şi-au făcut practica în acea campanie.

Cred că această carte poartă un titlu potrivit: „Preţul demnităţii”. Foarte mulţi au uitat sensul iniţial al cuvintelor. Demnitate vine de la dignitas. Ea nu este o funcţie, ea pleacă de la o onoare şi de la capacitatea de a sluji interese mai presus de persoana ta. „Candidat” vine de la candidatus, acea togă albă cu care se îmbrăcau cei care se pregăteau să devină tribuni pentru a arăta că sunt pregătiţi să slujească valorile morale. Demnitatea durează toată viaţa, pentru demnitate trebuie să te pregăteşti încă din copilărie, şi, după ce ai terminat o funcţie publică, trebuie să o respecţi până la sfârşitul vieţii tale. Mă bucur că în această seară oameni adevăraţi sunt lângă mine, aici, în Europa sau undeva în lume.”

Emil Constantinescu

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *